Raoul Steffani
Raoul Steffani Juan Carlos Villarroel

Van Swieten Society met 'Beethovens Valentijn' in Baarnse Paaskerk

5 februari 2020 om 16:46 Muziek Deel je nieuws

Op zaterdagavond 22 februari 2020, aanvang 20:15 uur, brengt de Van Swieten Society, met onder anderen de bariton Raoul Steffani en fortepianist Bart van Oort, in de aan de Baarnse Oude Utrechtseweg gelegen Paaskerk een programma met louter muziek van Ludwig van Beethoven, de grote componist die 250 jaar geleden het levenslicht zag in de Duitse stad Bonn. Door het uitnodigen van de Van Swieten Society met het programma ‘Beethovens Valentijn’ wil de Stichting Kunst & Cultuur Baarn een bijdrage leveren aan het Beethoven-jaar. Over het concert dat om 20:15 uur aanvangt (toegang € 25,00/Jongeren gratis) heeft de Van Swieten Society een helder persbericht geschreven waar de Baarnse concertorganisatie gemakshalve graag gebruik van maakt! Toegangskaarten zijn op de avond van het concert te koop bij de ingang van de kerk (open 19.30 uur).

Beethovens Valentijn

Er zijn veel verhalen over Beethovens onbeantwoorde liefdes. Hij verkeerde vaak in adellijke kringen maar die waren onbereikbaar voor een gewoon musicus, hoe geniaal en bewonderd ook. Het was Beethovens tragiek om alleen via brieven en muziek met een aanbeden jongedame te kunnen communiceren.An die Ferne Geliebte, de eerste liederencyclus ooit en een van de mooiste uit de romantiek, vangt de essentie van onze Valentijnsdag. We voeren het uit met de bariton Raoul Steffani. Maar Beethovens warme hart klinkt overal in zijn liederen en kamermuziek door. Volgens Czerny is er geen enkel werk van Beethoven zonder een buitenmuzikale (en vaak romantische) inspiratie, zoals de tragedie van Romeo en Juliet in het eerste strijkkwartet.

De Van Swieten Society wijdt zich al 22 jaar aan klassieke en romantische kamermuziek uit de periode 1760-1850. De leden van het ensemble behoren tot de internationale top van het muziekleven. Ze zoeken met hun rijke podiumervaring en grote kennis van de uitvoeringspraktijk naar het originele geluid en de speelwijze van toen. De musici spelen op historische instrumenten of kopieën daarvan, en zij maken veel studie van de uitvoeringspraktijken uit de tijd waarin het repertoire geschreven is. Dat leidt tot verrassingen, die de Van Swieten Society de bijnaam ‘cold-case team in de muziek’ heeft opgeleverd. De programma’s zijn altijd een combinatie van bekend en onbekend, van all-time meesterwerken en onterecht vergeten meesters.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie