Baarnsche Courant - Bosbad De Vuursche draait prima en heeft geen wilde plannen
Logo baarnschecourant.nl

Bosbad De Vuursche draait prima en heeft geen wilde plannen

  lokaal

BAARN - De verzelfstandiging in 2004 behoedde het Baarnse buitenbad Bosbad De Vuursche van de ondergang. Door slim en kosteneffectief beheer draait het zwembad sindsdien gemiddeld zwarte cijfers. Het seizoen 2017 is ondertussen veelbelovend begonnen, vertelt bestuursvoorzitter Adrie van der Meij.

De renovatiekosten in 2004 bedroegen 1,2 miljoen euro. Het jaarlijkse verlies onder de vleugels van de gemeente 100.000 euro. Dus de renovatie is wel zo'n beetje terugverdiend, rekent Van der Meij voor. Met deskundige bestuursleden, het ontbreken van een dure managementlaag en flexibel inzetbaar personeel kom je een heel eind, heeft hij bevestigd gezien. Alleen zijn zoon Adriaan van der Meij is als manager in vaste dienst. "Hij is nodig voor de continuïteit en specifieke kennis."

Het bosbad is een van de weinige zwembaden in Nederland zonder exploitatiesubsidie, benadrukt hij. Niet ieder jaar wordt winstgevend afgesloten maar gemiddeld draait het zwembad in de plus. Een slechte zomer, zoals vorig jaar, wordt afgewisseld met een goede. Dit jaar heeft alle voortekenen van de laatste categorie.

Doelgroepmarketing

Er wordt ook gespaard, om het geld vervolgens aan onderhoud te besteden. Zo kreeg afgelopen winter de midgetgolfbaan een nieuwe toplaag. En er kwamen een pingpongtafel en twee onverdekte voetbaltafels, ook met dank aan de nieuwe hoofdsponsor, Bos makelaardij.

De zwembadgasten komen voornamelijk uit de directe regio: Baarn, Soest, Hilversum en Bilthoven. Maar recent vinden ook veel mensen uit Almere het bosbad. Een gevolg van geslaagde doelgroepmarketing per regio via Google, weet Van der Meij. "We zijn de consument op een andere manier aan het benaderen. Vorig jaar hebben we al een upgrade van onze website gedaan en we merken nu dat we veel beter gevonden worden."

Strenge badmeesters

Sinds het bad half mei opende zijn er al ruim 7000 bezoekers het loket gepasseerd. Dat is een uitstekende seizoensstart, zeker in vergelijking met vorig jaar toen er op dit tijdstip pakweg driehonderd klanten waren verwelkomd. Van de gasten hoort Van der Meij twee belangrijke beweegredenen waarom zij voor het Baarnse buitenbad kiezen. "De strenge badmeesters worden als positief en veilig gezien en de scheiding tussen diep en ondiep ervaren vooral de vele gezinnen als zeer ontspannen."

Dan zijn er nog allerlei bijkomende motieven, zoals de goede parkeergelegenheid, het grote terrein en de prachtige ligging. Dat er geen spectaculaire attracties zijn, begint ook een onderscheidende factor te vormen, vermoedt hij. Er is blijkbaar behoefte aan een eenvoudig en ontspannen no nonsense zwembad middenin de natuur. "Wat openluchtzwembaden betreft zijn wij een van de pareltjes in Nederland."

Het bosbad blijft daarom 'low profile', al zijn er wel bescheiden plannen. "We willen de dienstverlening in de horeca verbreden. Er is behoefte aan een kioskkwaliteit plus. Daarvoor zijn aanpassingen nodig. Maar we willen ons geen grote kapitaallasten op de hals halen. Dan kom je bij een slecht seizoen snel in de liquiditeitsproblemen."

5 reacties

Wat vindt u?

Groningen wil rookvrije stad worden door roken op straat te verbieden. Dat is ook een goed idee voor Baarn.Reageren!