Baarnsche Courant - Bolshoi danst Romeo en Julia
Logo baarnschecourant.nl
Vladislav Lantratov en Ekaterina Krysanova als Romeo en Julia.
Vladislav Lantratov en Ekaterina Krysanova als Romeo en Julia. (Foto: Damir Yusupov)

Bolshoi danst Romeo en Julia

BAARN - Romeo & Julia is de meest ontroerende liefdesgeschiedenis ooit. De liefde die er niet mocht zijn, de twee gelieven die hun verboden gevoelens voor elkaar uiteindelijk met de dood zullen bekopen, het is het meest essentiële, meest indringende en stellig meest dramatische gegeven dat ooit op de Bühne van het Wereldtoneel tot uitdrukking is gebracht. We danken daar William Shakespeare voor: hij beschreef de onmogelijke relatie tussen Julia Capulet en Romeo Montague, leden van rivaliserende families die het de kinderen niet toestonden met elkaar te verkeren en hun grote wens, elkaar te trouwen, misplaatst en onbereikbaar verklaarden. Shakespeare baseerde zijn toneelstuk op volksvertellingen uit de 15e eeuw en schiep daarmee een drama dat ook nu nog als realistisch en actueel wordt gezien.

Vele componisten gebruikten het thema -denk aan Leonard Bernstein en zijn West Side Story- en een aantal films en toneeladaptaties werden eraan gewijd. En ook de vroegere directeur van het Bolshoi Theater, choreograaf en danser Alexei Ratmansky, droeg zijn steentje bij: hij gebruikte muziek van Serge Prokofiev bij zijn nieuwe choreografie van het drama. Uiteraard werd het oorspronkelijke toneelstuk bewerkt zodanig dat het ook een dansspektakel kon zijn, maar zijn eerbied en bewondering voor het traditionele gegeven zorgden ervoor dat Ratmansky een ballet kon creëren waaraan alle waarden en kwaliteiten van het oorspronkelijke drama tot hun recht kwamen en respectvolle aandacht kregen. Het werd een briljant gedetailleerde adaptatie die sinds 2017 de wereld verovert. Serge Prokofiev's muziek sluit daar prachtig bij aan, als ware het een Hitchcock film score.

De eerste dansers van het Bolshoi Theater Ekaterina Krysanova en Vladislav Lantratov alsook het Corps de Ballet geven alles wat zij in zich hebben, en dat is véél, om van deze voorstelling een hoogtepunt van het seizoen te maken. Voor alle balletminnaars van het Gooi een absolute must see!

door Leo Boudewijns


De balletvoorstelling Romeo & Julia is op zondagmiddag 18 februari om 14.00 uur vanuit het Bolshoi Theater in Moskou te zien op het filmdoek in de Grote Zaal van Theater de Speeldoos. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/ballet voor € 29,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 30,00. Kaartprijzen zijn inclusief hapjes & drankje.

Speciaal voor de jeugd t/m 18 jaar geldt een gereduceerd tarief. De online kaartprijs is € 14,50; de kaartprijs aan de theaterkassa € 15,00. Een drankje is bij dit jeugdtarief inbegrepen.

De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en een half uur voor aanvang van de voorstelling. Op dinsdagochtend is de theaterkassa gesloten.

Inwoners van Baarn kunnen de seniorenbus boeken voor een bezoek aan een Bolshoi balletvoorstelling; speciaal hiervoor rijdt de bus ook in het weekend. Tegen een geringe vergoeding biedt de seniorenbus ouderen comfortabel vervoer naar het theater en weer terug naar huis. Reserveren kan via: T (035) 542 11 29 (maandag t/m vrijdag 09.00-16.00 uur).

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Goed dat de raad zich verzet tegen vervangen winkelruimte door woonruimte in de BrinkstraatReageren!