Baarnsche Courant - Preek van de Leek met Arnoud Boot
Logo baarnschecourant.nl

Preek van de Leek met Arnoud Boot

BAARN - In de tweede preek van de Leek van dit jaar gaat Arnoud Boot voor, een van de vooraanstaande Nederlandse economen van deze tijd, op dit moment Hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Zondag 11 februari werpt hij in de Paaskerk in Baarn nieuw licht op het vraagstuk van de zogenaamde 'gelijke kansen'. 'Gelijke kansen' is iets anders dan gelijkheid. We zijn namelijk niet gelijk, de een kan meer dan de ander. Je kunt daarom ook ongelijkheid niet bestrijden, tenzij, aldus Arnoud Boot, we er iets anders mee bedoelen.

Hoe is dat bij hem zelf gegaan? In een gesprek met de Volkskrant vertelde Boot over zijn levenspad. Na de lagere school luidde het dringende advies hem naar de mavo te sturen. Meer zat er echt niet in, schreef de school aan zijn ouders. Die stuurden hem desondanks naar het vwo, waar hij zich met hangen, wurgen en een herexamen doorheen sloeg. Hij behoorde er zeker niet tot de uitblinkers. Hij wilde niet onderdoen voor zijn twee slimme zussen, dat was zijn belangrijkste motivatie. Toen hij in 4 vwo zat, luidde het advies nog steeds dat hij elke gedachte aan een wetenschappelijke loopbaan meteen uit zijn hoofd moest zetten. Zo rond die tijd riep zijn moeder hem bij zich. Arnoud, zei ze, nu moet je behalve op het sportveld ook op school je best gaan doen. Anders krijg je later erge spijt. Ze had de indruk dat de woorden overkwamen. Ook al was haar zoon nog altijd meer achter een bal dan achter de boeken aan te treffen. In 1978 ging Boot economie studeren aan wat toen nog de Katholieke Hogeschool Tilburg heette. Niet dat hij zo geïnteresseerd was in economie, maar je moest toch wat. En toen was het alsof hij naar een hogere versnelling schakelde en het gaspedaal diep indrukte. Na zijn kandidaatsscriptie heeft Arnoud een sprint aangetrokken die nooit meer is gestopt. Opeens ging-ie als een komeet. Boot is een 'out of the box'-denker, hij kantelde het probleem, veranderde het perspectief en opeens keek je er anders tegenaan.

In een persoonlijke preek zal Boot het thema 'Gelijke kansen?' verbinden aan zijn eigen levenservaringen. Want het gaat in levens van mensen vaak om ongelijkheid in kansen.

Voor de Preek van de Leek worden meer of minder bekende personen uit Baarn uitgedaagd om de kansel te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen en daar zowel met tekst als muziek een eigen invulling aan te geven. Tijdens de dienst is er een collecte voor de onkosten.

Na afloop bent u welkom om een glaasje te drinken en na te praten.

1 reactie
Meer berichten

Wat vindt u?

Goed dat de raad zich verzet tegen vervangen winkelruimte door woonruimte in de BrinkstraatReageren!