Afbeelding
Pixabay

Inzicht in kosten corona

18 november 2020 om 10:23 Politiek

BAARN Hoeveel kosten de coronamaatregelen de gemeente Baarn. De raadsleden willen zo snel mogelijk een inschatting, maar veel is nog onduidelijk. In een eerste opzet blijkt dat de gemeente in ieder geval 1,5 miljoen euro denkt uit te geven. Inmiddels is in de begroting van 2021 een bedrag van 250.000 euro geoormerkt voor bijzondere coronakosten.

De verwachting is dat het virus ook volgend jaar een grote impact heeft. De financiële risico’s worden geraamd op 60 euro per inwoner in 2020. Voor 2021 gaat men uit van 1,25 miljoen euro, goed voor 90 tot 100 euro per inwoner. De bedragen zijn groot omdat Baarn ook de loonsubsidies voorschiet die door de overheid zijn toegezegd aan ondernemers en bedrijven.

Daarnaast maakt Baarn extra kosten voor de digitale raadsvergaderingen (drie tot vier à raison van 10 tot 12,5 mille per maand ), ict, inrichtingskosten, crisisbeheersing en de inzet van verkeersregelaars. Aan precariorechten wordt 30 mille aan inkomsten misgelopen. De inkomstenderving over de toeristenbelasting wordt begroot op 80.000 euro

De komende maanden moet duidelijk worden hoe het staat met theater De Speeldoos, zwembad de Trits en andere instellingen. Ze ontvangen subsidie van de gemeente die deels terugbetaald moet worden in de vorm van huur voor een gebouw. De huren worden al enkele maanden niet geïnd en het is de vraag of dat geld nog ooit binnenkomt. De prognose van de gemeente zijn vooral gebaseerd op de eerste golf en niet de tweede coronagolf met nog eens verscherpte maatregelen, zoals het opnieuw sluiten van de instellingen voor minimaal twee weken.

Vandaag (woensdag) debatteert de gemeenteraad over de coronakosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie