Dick Naafs in de Laanstraat voor de voormalige ingang van de drukkerij en de Baarnsche Courant.
Dick Naafs in de Laanstraat voor de voormalige ingang van de drukkerij en de Baarnsche Courant. Hans Veltmeijer

Dick Naafs: ‘De krant is beter geworden’

17 oktober 2020 om 10:27 Mensen

BAARN Van de 125 jaar Baarnsche Courant heeft Dick Naafs er zelf 36 actief meegemaakt. Als directeur ontdekte hij pas echt de betekenis van het medium voor de lokale samenleving. De verkoop was onvermijdelijk en nu is hij content met de nieuwe BC. Intussen mobiliseert hij de gemeenschap om het nieuwsblad te steunen.

Zijn in 2005 overleden vader verdient een plek in dit jubileumverhaal, beseft hij aan het einde van het interview. ,,Want hij moest als werknemer allerlei kunstgrepen uithalen om in 1952 de tent te kunnen voortzetten, en heeft dat vervolgens bijna vijftig jaar gedaan. Dat was heel knap.”

Dick Naafs (58) startte in 1984 bij Drukkerij Bakker Baarn. Rond de eeuwwisseling nam hij de zaak over van zijn vader. Het was ook de periode waarin hij echt een gevoel begon te ontwikkelen voor de lokale samenleving. ,,In 1999 maakten we een speciale millenniumkrant en stuurden die naar honderd Baarnaars die er maatschappelijk toe deden. Lokale ondernemers pakten het vervolgens op en daar kwam een prachtige happening uit. Toen ontdekte ik wat een lokale krant betekent voor een dorp. De echte bewustwording daarvan en de liefde voor de krant zijn zo ontstaan.” Daarvoor had hij vooral de problemen van het uitgeven van een krant ervaren: gedoe met de bezorgers en het drukken. Als directeur besloot hij te innoveren. Er kwam een nieuwe drukpers, de krant verscheen in kleur, de afwerking werd verfijnd en hij nam nieuwe medewerkers aan. ,,We hebben echt stappen gemaakt. Toen dacht ik: goh, het is leuk, ik ben er trots op.”

WURGGREEP Ondertussen kwam de branche steeds meer onder druk en verdween de ene na de andere drukkerij. ,,De verkoop was onvermijdelijk”, blikt hij terug. ,,Ik zat in een soort wurggreep. De drukkerij kon alleen met de Baarnsche Courant bestaan, en andersom. En de krant was de grootste verliesgevende post. Ik had natuurlijk eerder kunnen beslissen om hem elders te laten drukken, maar dan had je eigenlijk geen bedrijf over gehouden. Dan zou de lol eraf geweest zijn.” De krant kwam in 2018 in handen van de BDU. Bijna drie jaar later stelt Dick Naafs vast dat ‘zijn’ BC er goed voor staat. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik vind dat de krant er beter op is geworden. Onze laatste lay out was misschien mooier, maar met het huidige formaat en de journalistieke kwaliteit ben ik heel blij. Ik lees de krant met plezier.” Pijn was er natuurlijk ook door het afscheid van het familiebedrijf, en vooral het niet meer in de frontlinie van de onderneming staan, met het vertrouwde team achter zich. ,,Ik had graag mijn clubje medewerkers om mij heen gehouden. Met korte lijntjes en onze ondernemersgeest. Maar bij een groot concern als de BDU worden mensen anders aangestuurd. Dat was even wennen. Ik ben wel blij dat ik de ruimte heb gekregen om het gezicht van de krant te blijven en te helpen de continuïteit te waarborgen.”

Naafs bleef uitgever en vervult tot en met 2020 in die hoedanigheid vooral een coachende en adviserende rol. Maar ook vanaf volgend jaar zal hij ‘linksom of rechtsom aan de krant verbonden blijven’. Daar heeft hij al een voorschot op genomen door een nieuwe stichting op te richten: Blijf Baarn Verbinden. Bedrijfsadviseur en plaatsgenoot Harry Helwegen strikte hij als voorzitter en het comité van aanbeveling herbergt een dwarsdoorsnede van de Baarnse samenleving met mensen ‘die allemaal hun netwerkje kunnen aanboren’.

Het doel van de stichting is het ondersteunen van de lokale journalistiek. Naafs denkt dan aan het investeren in onderzoeksjournalistiek, het bijdragen aan de ontwikkeling van een app voor de BC, het inhuren van een callcenter om abonnees terug te winnen, maar ook aan het sponsoren van evenementen die ‘nieuws opleveren en waar je als lokale krant nauw bij betrokken bent’. Zoals de terugkeer van de verkiezing van Baarns bedrijf van het jaar. De Baarnsche Courant kan een financiële prikkel goed gebruiken, weet hij. ,,De krant mag niet meer kosten dan hij opbrengt, en liever minder. Het gaatje dat ontstaat kunnen we als Baarnaars opvullen.”

DE WAARHEID Hij ziet daarbij nog steeds een toekomst voor de fysieke Baarnsche Courant. ,,De krant leeft veel meer dan alom wordt aangenomen. Als je met lezers praat dan ontdek je hoe intensief de krant wordt gelezen. En kritisch. De mensen willen echt dat je de waarheid spreekt en ze goed informeert. Die betrokkenheid moeten we verder uitdiepen.” Hij ziet de fysieke krant niet verdwijnen maar wel van gedaante veranderen. ,,De brug tussen online en krant is essentieel. Kort nieuws komt snel online en uiteindelijk zal de krant een samenvatting van het nieuws geven en verdiepende artikelen bieden. Over hoe dingen echt in elkaar steken. Dat missen mensen wel. Er komt zoveel informatie op ze af dat ze de finesses niet meer weten.” Over de niet-lezende jeugd maakt hij zich geen zorgen. ,,Daar moet je niet spastisch over doen, dat is van alle tijden. Toen ik jong was las ik ook nooit de BC, maar later wel. Je moet de jeugd daarom wel laten weten dat de krant bestaat, zodat ze op een goed moment aanhaken.”


door Hans Veltmeijer

Dick Naafs voor Laanstraat 58.
Hans Veltmeijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie