Vrijdag, 24 Oktober 2014 23:14:13

Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

Vandaag exact twee jaar geleden werd de restauratie van de Wintertuin voltooid. Het echtpaar Duijvestijn stond te trappelen om de rijksmonumentale glazen kas in het Cantonspark te exploiteren. Maar de beren op de weg bleken groter dan voorzien. Er waait een andere, voor hen ongunstige, wind door het gemeentehuis, ervaren zij. Het college neemt eind november een besluit over hun toekomst. Ondertussen zijn de door de gemeente uitverkoren huurders de wanhoop nabij, maar ze geven niet op. “Ik denk dat dit dossier naar een volgend college gaat.” In 2009 besloot de Baarnse gemeenteraad dat er een geschikte partij zou worden gezocht als exploitant voor de te restaureren Wintertuin. Een raadscommissie werd ervoor in het leven geroepen en vond uiteindelijk in Frans Duijvestijn en Margareth van Slijpe (Red Force BV) de gedroomde kandidaten. Met trots werden zij in het voorjaar van 2013 gepresenteerd aan de pers in het gemeentehuis.

Anita Meyer maakt brengt sinds 1976 muziek uit. Zij scoorde diverse nummer 1 hits in Nederland.  ‘Why tell me why’ was haar grootste hit, dit liedje was de bestverkochte single van 1981.  Zondagmiddag 19 oktober vierde de zangeres haar zestigste verjaardag aan het Zuidereind in Baarn.

Onlangs is de Baarnse auteur en journalist Stefan Popa toegetreden tot de jury van de Baarnse Literatuurprijs. Hij neemt de plaats in van de neerlandica en auteur Veronica Laterveer die het na een aantal jaren jurywerk wat kalmer aan wil doen. Stefan Popa zal in het eerste lustrumjaar de Baarnse schrijfwedstrijd vanuit eigen kennis en ervaring als onder meer schrijver van korte verhalen een bijdrage leveren aan de beoordeling van de inzendingen in 2015. Stefan Popa is een kind uit een dictatuur. Hij is de zoon van een Roemeense vader en een Nederlandse moeder en als kind naar Nederland gekomen. Deze achtergrond van het communistische regime van Nicolae Ceauceşcu klinkt in zijn huidige werk en vooral in zijn eerste roman door. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en verhuisde in 2011 naar Baarn. Dit jaar debuteerde hij bij uitgeverij Link met zijn roman Verdwenen Grenzen, die algemeen zeer goed werd ontvangen, getuige o.a. een opwekkende recensie in Vrij Nederland.

Als een ‘treintje’ zou Reggefiber met de aanleg van het glasvezelnetwerk door Baarn koersen, kondigde de grootste glasvezelnetwerkbeheerder van Nederland aan bij het begin in april dit jaar. De trein ligt op schema en raast nu door het centrum. Wanneer in de ene wijk de aansluitingen naar de woningen worden aangelegd, beginnen in het volgende gebied de werkzaamheden langs de straat voor de hoofdkabel. Inmiddels zijn twee gebieden voorzien van huisaansluitingen, 2100 woningen. In gebied 3, het centrum, werd deze week de hoofdroute aangelegd. Dat hebben winkeliers in de Laanstraat en bewoners van de Eemnesserweg ook gemerkt. Circa 80 arbeidskrachten zijn dagelijks bezig met de graaf- en aansluitwerkzaamheden.

Wat gaan we zondag 26 oktober in de De Kuil Van Drakensteyn - Lage Vuursche allemaal doen?
Drie keer een boswandeling onder leiding van een 'culinaire' boswachter door het schitterende natuurgebied, op de volgende tijden:11:30 - 12:3013:00 - 14:0014:30 - 15:30

Pizza’s uit de houtoven
Geen zin in wandelen of juist net terug uit het bos? Op ons overkapte terras zit je goed. Van 11:00 tot 18:00 serveren we drankjes en voor nog meer trek een aantal lekkere herfstgerechten. We hebben verschillende soorten pizza's uit een mobiele houtoven, slow food uit Big Green Egg barbecues en natuurlijk pompoensoep.

Ook voor de kids
De kinderwandelingen mét verhaal (lekker een beetje spannend, maar wel geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar) starten om 12:00, 13:00 en 14:00. Het verhaal duurt ongeveer 20 minuten en daarna gaan we Draakjes maken van alle bladeren en kastanjes die we hebben gevonden.


Familie Van Oosterom en Lage Vuursche twee-eenheid

lagevuurscheDe familie Van Oosterom en Lage Vuursche zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In 2015 is het maar liefst 150 jaar geleden dat Willem van Oosterom met Maria Selderijk de boerderij, die ze van jonkheer Bosch van Drakestein pachtten, hebben betrokken.