Zaterdag, 30 Augustus 2014 20:12:03

Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

De vulkaan die Cultureel Festival heet, staat voor de 16e keer op uitbarsten. Vanaf zes podia stromen 16 uur lang muziek, dans, kunst, literatuur en theater Baarn binnen. 56 optredens met muziek en dans in vele stijlen treffen het centrum in een dag- en dubbel avondprogramma.

De culturele lava begint aanstaande vrijdag 5 september om 19.00 uur te stromen met de 7e BrinkPop. Vanaf daar vloeit het op zaterdag 6 september richting Pekingtuin en Laanstraat. Van 11.00 tot 23.00 uur is de situatie nauwelijks te overzien met een Kunstmarkt, een Welzijns- en Vrijwilligersmarkt, een Cultuurplein, een Sportveld en, voor het eerst, een Kinderplein. Maar liefst 119 verenigingen, organisaties en artiesten schreeuwen om aandacht.

De programmakrant van het #CultureelFestival verschijnt woensdag 3 september bij de Huis aan Huis uitgave van de Baarnsche Courant.

Het initiatief om in de paleistuin drie filmavonden te organiseren werd woensdag beloond met meer dan 200 bezoekers. Zij zagen zittend in een ligstoel of meegebracht picknick kleedje Cheri met Michelle Pfeiffer. Gisteravond was te zien ‘Becoming Jane’. Vanavond wordt de reeks voorstellingen besloten met ‘Easy Virtue’. Op de mooiste avond van de maand augustus konden de filmliefhebbers vertoeven aan de rand van de vijver in de achtertuin van Paleis Soestdijk. Het grote opblaasfilmscherm gaf een zeer goede kwaliteit film weer. Het geluid was voortreffelijk en de sfeer zeer ontspannen. De locatie was gezellig ingericht met lounge plekken, stoelen en verlichting door de firma Nijhof.

De recente hoosbuien, die delen van Baarn blank hebben gezet, hebben de gemeente doen besluiten de inwoners tijdens speciale bijeenkomsten uitgebreid te informeren. De bijeenkomsten, die in oktober/ november aanstaande plaatsvinden,  zijn ook bedoeld om ervaringen uit te wisselen, ideeën in te brengen en te bespreken. Genomen en te nemen maatregelen komen ter sprake. De exacte data worden op korte termijn door beheerwethouder Margreet Breukelaar en haar ambtenaren vastgesteld.

Het plein van de Aloysius basisschool aan de Kerkstraat wordt strak getrokken. Het betreft achterstallig onderhoud, dat al sinds 2007 vooruit is geschoven. Met gemeentegeld (vanaf 1 januari 2015 krijgen de schoolbesturen de onderhoudsgelden rechtstreeks) voert de firma Rijkeboer in opdracht van Het Stichting (bestuur) de werkzaamheden uit. “De tegels lagen schots en scheef. Her en der ontstonden vijvertjes tijdens regenbuien, wat de kinderen wel leuk vonden. Twee nieuwe putten zijn geplaatst,”weet directeur Dries Klösters. Rijkeboer is gestuit op twee veertig jaar oude septictanks, een lege en een volle.“

Het Amersfoortse restaurant ‘Hoog Vuur’ moet zijn naam veranderen omdat die te veel lijkt op de naam van het Baarnse restaurant ‘Vuur’. Dat eiste eigenaar George Kroon van de Baarnse zaak dinsdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Utrecht. Kroon vestigde zich met ‘Vuur’ in 2007 in een pand naast kasteel de Hooge Vuursche aan de Hilversumsestraatweg in Baarn. Om die naam te beschermen, schreef hij hem hetzelfde jaar nog in in het register, stelde de raadsman van Kroon dinsdag.


Familie Van Oosterom en Lage Vuursche twee-eenheid

lagevuurscheDe familie Van Oosterom en Lage Vuursche zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In 2015 is het maar liefst 150 jaar geleden dat Willem van Oosterom met Maria Selderijk de boerderij, die ze van jonkheer Bosch van Drakestein pachtten, hebben betrokken.