Dinsdag, 16 September 2014 04:52:30

Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

Boven station Baarn zijn sinds gisteren twee ondernemers met detailhandel, kunst en reparatiewerkzaamheden gevestigd. Voorheen werd de ruimte bewoond maar eigenaar Nederlandse Spoorwegen prefereerde bedrijvigheid nadat de ruimte leeg kwam te staan. Nu huist er Station 72 van het ondernemersstel Marjo Geuijen en Gary de Clercq (zie foto). Zij zochten iets in hun woonplaats Utrecht maar werden via via geattendeerd op de bijzondere mogelijkheid in Baarn. Toen ze de foto van het stationsgebouw zagen, dachten ze: dit is te leuk om niet te doen. En zo ontstond het Baarnse mini mini mini Hoog Catharijne. Met kunst, design, cadeaus, gitaarbouw en reparatie van gitaren en computers.

Fris en fruitig hockey speelde BMHV heren 1 gistermiddag tegen Prinses Wilhelmina ( Enschede). Op Ter Eem dicteerde de thuisclub het duel de volle zeventig minuten. De eerste helft werd verzuimd afstand te nemen. Dat gebeurde de tweede helft. Het goede spel werd beloond met een 5-2 overwinning.

Met loopwonder Thomas Heijenbrok, steunpilaren Alexander van der Wiele, Bas Harmsen en Stefan Queijsen beschikt Baarn over een sterk raamwerk, dat conditioneel op peil is. De ploeg legde Prinses Wilhelmina zijn wil op gedurende de hele partij. Olivier de Kruijf tekende de 1-0 aan binnen vierminuten. Na die vlotte voorsprong had Baarn de marge moeten vergroten. Legio kansen waren er maar werden niet verzilverd. Wilhelmina hield hoop, counterde gevaarlijk maar doelman Aaron van Diepen stond op de juiste plek. Op slag van rust was hij kansloos, doordat verdedigend niet attent werd gereageerd. De 1-1 was tergen de veldverhouding in.

Vandaag, maandag 15 september, start Van Berkum Makelaars met de verkoop van het kleinschalige nieuwbouwproject Onder de Linden. Op deze bekende locatie in Baarn komt een bijzonder hof met 10 woningen, met prijzen vanaf € 329.000 v.o.n. (7 sfeervolle hofwoningen) tot 499.000,- v.o.n. (drie stijlvolle stadsvilla’s). Al vóór de officiële start van de verkoop is de belangstelling groot.

Via de testversie van de website kwam al een grote hoeveelheid informatieaanvragen binnen en op de Facebook-pagina werd Onder de Linden spontaan veelvuldig ‘geliked’. Makelaar Patricia van Berkum: ‘Ik ben echt verrast door die overweldigende belangstelling. Dat komt ongetwijfeld ook omdat nieuwbouw zeer gewild en schaars is. Zeker in Baarn, dit is het eerste nieuwbouwproject in Baarn sinds lange tijd. Aantrekkelijk geprijsd, op een bijzondere locatie en voorzien van alle comfort.’

‘Levensloopbestendige’ woningen
Patricia: “Het opvallende is dat de belangstelling erg breed is. Van jonge gezinnen, tweepersoonshuishoudens tot en met senioren. Zo begreep ik van een ouder stel, dat nu aan de rand van Baarn woont, dat zij het aantrekkelijk zouden vinden om weer in het centrum te gaan wonen. Lekker comfortabel, geen grote tuin meer en in een woning die van alle gemakken is voorzien. Het bijzondere is dat het ontwerp van de hofwoningen ‘levenloopbestendig’ is. Je kunt bijvoorbeeld nu een ruime woonkeuken laten maken.

Open Monumentendag was afgelopen zaterdag een grote happening. Drommen Baarnaars en publiek van elders uit het land vonden de opengestelde en in goede staat verkerende monumentale pareltjes in Baarn. Dat is wel eens anders geweest.

De gemeente Baarn pakte het landelijke evenement serieus aan. Met een heuse officiële opening door cultuurwethouder Kees Koudstaal om tien uur ’s ochtends bij de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Met koffie en tompouces. De wethouder was bovendien per koets gearriveerd. Dezelfde dag vond immers het Nederlands Kampioenschap Traditioneel Gerij plaats en een rit per koets paste feilloos in het thema van Open Monumentendag: op reis.
“Het stationsgebouw lag misschien meer voor de hand met zo’n thema, maar deze plek staat symbool voor een reis die we allen gaan ondernemen”, verklaarde Koudstaal de keuze. De begraafplaats werd in 1919 geopend nadat de grond van het Koninklijk Huis was aangekocht. De ingang en aula zijn in Oost-Indische stijl gebouwd.

Vrijwilligers van de werkgroep, die zich om de oude begraafplaats aan de Berkenweg bekommeren, hebben weggesaneerde en verloren gewaande graven na veel zoek-, puzzel- en prikwerk weten te lokaliseren. Ze hebben de omtrek van de graven gemarkeerd en weer zichtbaar gemaakt. Vervolgens is met behulp van herinneringsstenen aangegeven wie er begraven liggen. Die stenen zijn gemaakt door beeldhouwer/letterhakker  Michiel Deylius.

Acht kunstwerkjes zijn het geworden. Het gaat om graven van dr. Wilhelmus Astro, de vader van de bekende Baarnse huisarts Astro. De (Amalia-) Astroschool ontleent haar naam aan deze familie. Margaretha Frederica Van IJssendijk. Zij schonk het bosje van IJssendijk (Maaschalksbos) aan de gemeente. Jonkvrouwe Anthonia Faas Elias bewoonster van huize Schoonoord. Zij schonk de diakonie van de hervormde Kerk een ton (in guldens), waarvan het verzorgingshuis werd gesticht. Johan Jacob Schöne, keurmeester van goud, zilver en platina. Letterkundige Abraham Johannes De Bull. Baron Ernst Louis Taets van Amerongen, Leentje Dorothea Adriana ten Dam en René Robert Herman toe Laer, raadslid en bewoner Prins Hendirksoord te Lage vuursche.


Familie Van Oosterom en Lage Vuursche twee-eenheid

lagevuurscheDe familie Van Oosterom en Lage Vuursche zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In 2015 is het maar liefst 150 jaar geleden dat Willem van Oosterom met Maria Selderijk de boerderij, die ze van jonkheer Bosch van Drakestein pachtten, hebben betrokken.