Zaterdag, 4 Juli 2015 03:37:22

Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

“Ik ben geen taalpurist, maar ik houd ervan verzorgd taalgebruik te bezigen. Ik kreeg het tij wat meer mee in 1990 met het eerste Nationaal Dictee; toen had ik een platform om aan mijn aberratie vrije teugel te geven. Ik heb tot nu toe alle dictees meegeschreven, niet in mijn eentje, maar in competitieverband, in een groepje, waarbij we elkaars dictees nakeken. De spellingbacterie heeft zich sinds 1990 uitgebreid; er werden in Nederland, maar ook in België, steeds meer spellingwedstrijden en taaltests georganiseerd.”

Bert Jansen zal voor de Volksuniversiteit Baarn het dictee schrijven. Dit Groot Baarns Dictee ter ere van het 70-jarig jubileum vindt plaats op 12 november aanstaande. Bert Jansen ‘zit in het circuit’, zoals hij dat noemt; mensen die aan spellingwedstrijden meedoen, dictees schrijven, cursussen geven en woordenboeken verbeteren. “Wij worden dicteeprofessionals genoemd maar het is gewoon een hobby.”

Op een zwoele avond met mediterrane temperaturen kregen de geslaagden van Het Baarnsch Lyceum deze week hun diploma uitgereikt. Op woensdag beleefden de afzwaaiende havo-leerlingen en de circa 400 uitgenodigde familieleden en vrienden een primeur in de geschiedenis van de school. In plaats van in een klamme aula vond de officiële gebeurtenis plaats buiten onder de jonge platanen. De school had zo besloten vanwege het extreem warme weer. Voor iedereen stond een koud flesje water klaar. De geslaagden verschenen in hun mooiste outfit. Veel van de jongens hadden zich ondanks de warmte in een net pak met stropdas gekleed.

Aan de noordzijde van de voormalige gemeentewerf, nabij De Wiekslag, komen twee gebouwen. De nieuwbouw – 2 en 3 lagen met kap - gaat onderdak bieden aan 35 dementerenden, die elk de beschikking krijgen over een eigen studio. Het kleinschalige project wordt uitgevoerd in opdracht van Zorgpalet Baarn/Soest door bouwbedrijf Huurdeman. De werkzaamheden starten na het saneren van de vervuilde grond, voor de winter. Of die planning wordt gehaald, wordt spannend.

Het plan is om schooltuintjes te creëren in de ruimte tussen de twee gebouwen. Directeur Emma Beaujon is hierover in gesprek met de schoolleiding van zowel de Montini als de Gaspard de Coligny, die beide in de Brede School Baarn Noord gehuisvest worden. In navolging van een succesvol project in het Smitsveen te Soest beoogt Beaujon contact tussen de senioren en de schoolkinderen mogelijk te maken, waarop de infrastructuur (verhoogd zebrapad) afgestemd moet worden.

Om tegen de aanstaande hittegolf bestand te zijn, zijn de bakken met geraniums op de Brink en in het winkelcentrum van voldoende water voorzien. Maandag werd de sproeibeurt uitgevoerd door Flower en Shower, dat om de twee weken de kleurrijke bloemenpracht van vers water voorziet. In totaal gaat het om 120 bakken, die in opdracht van de coöperatie van centrumwinkeliers zijn opgehangen. Ze geven het steeds meer bruisende winkelhart extra cachet. (Foto Caspar Huurdeman)

Voor het eerst sinds 1987 zal het in het Cantonspark te Baarn weer een bloemenshow te zien zijn. Ter ere van het 100-jarig bestaan van het park organiseert de Stichting Vrienden van het Cantonspark een feestelijke botanische fair op zaterdag 4 juli van 10.00 tot 17.00 uur. Uit het hele land zijn er gespecialiseerde kwekers met bijzondere planten. Gedurende de dag zijn er diverse demonstraties en lezingen en voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten.

Botanische fair
Centraal op de Botanische Fair in het Cantonspark staan de kwekers met exclusieve en bijzondere planten, met liefde gekweekt en vaak op biologische basis waardoor de planten sterker zijn. Zij hebben vooral planten en bloemen die niet zo snel in het tuincentrum om de hoek te koop zijn. De bezoekers zullen deskundig antwoord en advies krijgen op al hun vragen. Naast veel vaste planten zijn er ook orchideeën, bamboes, siergrassen, heide en maretakken. De Bonsai Vereniging Midden-Nederland zal aanwezig zijn met een unieke collectie, evenals de bevlogen Cor Laurens van de Nationale Collectie Passiebloemen.

De verwachte hittegolf heeft de leiding van bosbad De Vuursche doen besluiten extra personeel op te roepen. Voorzitter Adrie van der Meij voorspelt grote drukte de komende veertien dagen. “Wij zijn er klaar voor,” klinkt het optimistisch uit zijn mond.

Het bosbad kan de toeloop gebruiken, want de opstart deze zomer was erg langzaam. Volgens Van der Meij was het sommige dagen niet de moeite waard de hekken open te zetten. Met het tropische weer op komst kan de achterstand qua bezoekersaantallen worden goedgemaakt. Bij extreme hitte wordt gehandeld volgens een protocol. “Badgasten in zwarte kleding wordt aangaraden naar huis te gaan om zich om te kleden. Aan bezoekers wordt zoute drop uitgereikt. Iedereen wordt aangeraden voldoende te drinken. Bij de opfrislessen EHBO zijn de verschijnselen van oververhitting ter sprake gekomen, zodat een ieder weet hoe te handelen, vertelt Van der Meij.


Familie Van Oosterom en Lage Vuursche twee-eenheid

lagevuurscheDe familie Van Oosterom en Lage Vuursche zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In 2015 is het maar liefst 150 jaar geleden dat Willem van Oosterom met Maria Selderijk de boerderij, die ze van jonkheer Bosch van Drakestein pachtten, hebben betrokken.