Donderdag, 23 Oktober 2014 05:42:32

Pause
  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

Afgelopen zaterdag stond voor TOV A1 de tweede wedstrijd op het schema voor de beker. Het door JAN accountants & Eemwood gesponsorde team won in september de uitwedstrijd tegen Achterveld, dat in een klasse lager uitkomt, met 5-0. Zaterdag werd vv Hees aan de zegekar gebonden. Eenvoudig was het niet want het was een gelijkopgaande strijd. Fantastisch mooi weer en veel publiek rond veld 1 leverde een leuke sfeer op. Na tien minuten was het Jelle van Middelaar die van afstand op goal schoot en de keeper van Hees verraste. Kansen waren er nog voor Melle van Melle, Anthony Brouwer en Dave de Hoogh,maar het leverde geen goal meer op. In de tweede helft kansen over en weer. Hees werd nog wel een paar keer gevaarlijk maar was onzuiver in de afronding.

Toen op zaterdag 4 oktober Baarns burgemeester Mark Röell, na aankomst van de historische diesel-elektrische trein ‘de Blauwe Engel’ op perron 1, voor de samengestroomde genodigden en treinliefhebbers op de rangeerhoorn blies, betekende dat voor de Historische Kring Baerne het openingssignaal voor haar tentoonstelling ‘Baarn spoort…al 140 jaar’. Na een rit met een Jan Plezier van het station naar de Brink werd de burgemeester in de kelder van de bibliotheek door de voorzitter van de Historische Kring welkom geheten en maakte hij met de samensteller van de tentoonstelling, Jan Volland, een rondgang langs de diverse opstellingen. Er is een tentoonstelling gemaakt die voor jong en oud veel te bieden heeft. Zo is er een modelbaan opgesteld, die de beide Baarnse stations in miniatuur laat zien. Veel uren werk gingen hier in zitten door een treinliefhebber uit Amersfoort, Chris van Rossum.

In Meander Medisch Centrum in Amersfoort kunnen mensen met een verstandelijke beperking en oogklachten nu terecht op een speciaal spreekuur. De poli Oogheelkunde is gestart met een spreekuur voor mensen met een verstandelijke beperking, die oogheelkundige problemen hebben. Door hun beperking is een speciale benadering nodig om hun ogen goed te kunnen onderzoeken. De orthoptisten en oogartsen op dit spreekuur hebben affiniteit en ervaring met deze doelgroep. Op het spreekuur is er bovendien meer tijd beschikbaar voor deze patiënten. Naast mensen met een verstandelijke beperking is het oogheelkundige spreekuur ook geschikt voor mensen met een ernstig lichamelijke beperking, zware dementie of andere gedragsstoornis De poli hoopt hiermee deze patiënten meer service te bieden. De eerste ervaringen met het speciale spreekuur zijn positief.

Het vorige nieuwbouwplan van aannemer Van de Vijzel uit Amersfoort kwam niet door de Baarnse gemeenteraad. Te stads en te dicht bebouwd, oordeelden de volksvertegenwoordigers over de Schoutenhof aan de Hoofdstraat. Nu liggen er afgeronde tekeningen die niet eens meer langs de raad hoeven, ze voldoen helemaal aan het bestemmingsplan. “Eindelijk weer eens nieuwbouw in Baarn.” Generaties lang woonde de familie Schouten op het perceel. Het beeldbepalende witte pand was een boerderij. Later werd het een winkel en geleidelijk raakte het gebouw in verval, zodanig dat het volgens de huidige eigenaar en aannemer Van de Vijzel niet meer te renoveren is. Het zal daarom afgebroken moeten worden voor het nieuwbouwproject, net zoals de deel erachter. Maar het goede nieuws voor Baarnaars die het verleden koesteren is dat de boerderij en de deel geheel in oude stijl worden teruggebouwd. In de boerderij komen twee woningen, de deel wordt één woning.

In plaats van twee paviljoens komt er nu waarschijnlijk een imposante plantenkas op het terrein van Bomencentrum Nederland aan de Zandheuvelweg. Het Baarnse gemeentebestuur wil meewerken aan het plan van eigenaar Hans Blokzijl. In 2011 werd een vergunning verleend aan Bomencentrum Nederland voor de bouw van twee paviljoens (‘follies’) voor zakelijke bijeenkomsten. Samen zouden ze een oppervlakte van 276 vierkante meter hebben. Maar de economische crisis gooide roet in het eten voor eigenaar Blokzijl. Als alternatief heeft hij nu het plan voor een grote glazen plantenkas van liefst 432 vierkante meter gelanceerd. Hier kunnen zakelijke bijeenkomsten worden georganiseerd, maar ook de mediterrane gewassen overwinteren.


Familie Van Oosterom en Lage Vuursche twee-eenheid

lagevuurscheDe familie Van Oosterom en Lage Vuursche zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In 2015 is het maar liefst 150 jaar geleden dat Willem van Oosterom met Maria Selderijk de boerderij, die ze van jonkheer Bosch van Drakestein pachtten, hebben betrokken.